شکل دهی فوق مومسان / آهنگری

23 مهر 1401

یکی از پیشرفت های آهنگری و شکل دهی فوق مومسان در نیمه دوم قرن بیستم شناخت پدیده فوق مومسان و پذیرش آن در عملیات آهنگری و شکل دادن بود.

آلیاژ اینکونل 718 یکی از آلیاژ هایی است که ورق دانه ریز آن با ترکیب شیمیایی کنترل شده در دسترس است.

شکل دهی فوق مومسان

آلیاژ های دانه ریز تحت شرایط مناسب می توانید به صورت همدما و به روش فوق مومسان شکل داده شوند.

در حالت شکل دهی فوق مومسان آلیاژ اینکونل 718 با علامت SPF نشان داده می شود. ورق با اندازه دانه ای موجود است که در دمای فرآیند 982 سانتی گراد یا کمتر برای تغییر شکل فوق مومسان پایدار است.

فرآیند شکل دهی فوق مومسان اجازه می دهد، کرنش های به اندازه 250 درصد در سوپر آلیاژ هایی بوجود آید که در شرایط معمولی بدون عملیات حرارتی تابکاری بیش از 50 درصد کرنش نمی توان در آنها به وجود آورد.

راز شکل دادن فوق مومسان در ریز بودن دانه ها ودرجه کرنش پایین آن و ثابت بودن دما نهفته است. به طور مثال رفتار فوق مومسان اینکونل 718 ساخت قطعات بزرگتر و پیچیده تر و جزئی تر را ممکن می سازد.

آهنگری

در آهنگری فوق مومسان قطعه مستقیما تحت عملیات قرار نمی گیرد. آهنگری فوق مومسان در اواسط سال های 1960 به وجود آمد.

توانایی انجام دادن فرآیند سوپر پلاستیک، به انتخاب آلیاژ مناسب و ریز ساختاری که با اعمال نیرو و فوق مومسانی صورت گیرد، بستگی دارد.

اکثر سوپر آلیاژ های پایه نیکل آهنگری فوق مومسان، ابتدا اکسترود یا متالوژی پودر می شوند. برای به دست آوردن شمشال های همگن و دانه ریز قبل از آهنگری ، قالب های فلزی نسوزو اتمسفر خنثی ( برای افزایش عمر قالب ) مورد نیاز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *