نکات مهم در انتخاب یک سوپر آلیاژ

7 مهر 1400

مجموعه متالویز در این مقاله در نظر دارد که علاوه بر نکات مهم در انتخاب یک سوپر آلیاژ به اثر ترکیب شیمیایی در انتخاب یک سوپر آلیاژ نیز به طور اختصار توضیحاتی به شما عزیزان ارائه گردد.

اولین و مهم ترین نکته در انتخاب یک سوپر آلیاژ عبارت است از :

مقاومت محیطی

در حالی که چندین مکانیزم تخریب محیطی همچون فرسایش، خوردگی در محیط آبی، سایش، کربوراسیون، سولفیداسیون و غیره وجود دارد که سوپر آلیاژ ها را تحت تاثیر قرار می دهد،

انجماد سوپر آلیاژ ها

اما دو مکانیزم اصلی در دمای بالا که بیشترین اثر را روی ترکیب سوپر آلیاژ های انتخابی دارند، خوردگی داغ و اکسیداسیون است.

دماهای متوسط کمتر از حدود 870 سانتی گراد

در دماهای متوسط کمتر از حدود 870 درجه سانتی گراد و با حضور نمک مذاب روی سطح آلیاژ، خوردگی داغ مکانیزم اصلی تخریب محیطی سوپر آلیاژ ها به شمار می رود که در آن آلیاژ ناپایدار می شود و به وسیله عامل خورنده از بین می رود.

دماهای بیش از حدود 980 سانتی گراد

در دماهای بیش از حدود 950 سانتی گراد، مکانیزم اصلی تخریب محیطی اکسیداسیون است.

مکانیزم محافظتی در برابر آن تشکیل یک لایه اکسید آلومینیوم است که مانع از نفوذ اکسیژن به داخل آلیاژ می گردد.

سوپر آلیاژ پایه نیکل

وقتی آلومینیویم و کروم کافی موجود باشد لایه اکسید آلومینیوم به سرعت تشکیل می شود و چسبندگی بالایی با لایه دارد.

 

بنابراین هم سطح آلومینیوم و هم کروم در محافظت سوپر آلیاژ مفید است. به دلیل اینکه در بسیاری از آلیاژ ها سطح آلومینیوم جهت ایجاد محافظت طولانی مدت کافی نیست، غالبا پوشش های محافظ اضافی نیز روی آلیاژ اعمال می گردد.

همچنین این پوشش ها تنها از برخی تخریب ها محافظت می کنند، تخریب هایی که در طول مرزدانه ها و در فصل مشترک بین کاربیدها و زمینه ی نزدیک به سطح تحت محیط کاری، اتفاق می افتد.

مقاومت به خوردگی داغ

معمولا اگر خوردگی داغ به عنوان شکل اصلی تخریب محیطی پیش بینی گردد، غالبا بهتر است آلیاژ یک لایه کرومیا را که نیازمند سطح بالای کروم است جهت محافظت تشکیل دهد.

مقاومت به اکسیداسیون

اگر اکسیداسیون به جای خوردگی داغ پیش بینی شود، سطح کروم و آلومینیوم باید با هم در نظر گرفته شوند. اگر نسبت وزنی کروم به آلومینیوم کمتر از 4 باشد، آلیاژ یک لایه آلومینا تشکیل می دهد.

در غیر این صورت لایه ی کرومیا تشکیل خواهد شد. معمولا کروم با درصد وزنی 5 تا 10 درصد حتی اگر سطح آلومینیوم کمتر از 10 درصد اتمی باشد برای تشکیل یک لایه آلومینای چگال مناسب است.

 

قابلیت ماشینکاری

ماشینکاری سوپر آلیاژها به دلیل حضور فاز های بین فلزی، حفظ سختی دردماهای بالا، غلظت کاربید و سهولت در کار سختی مشکل است؛ آنها به دسته ای تعلق دارند که دارای قابلیت ماشینکاری پایین است.

برای آلیاژ های رسوب سخت شونده، قطعه باید در شرایط آنیل شده تحت ماشینکاری قرار گیرد.

فورج

چنانچه فورج برای شکل پذیری بالاتر لازم باشد، نسبت آلومینیوم به تیتانیوم باید به دقت سنجیده شود. اگر میزان آلومینیوم به همراه تیتانیوم بیشتر از 6 درصد است.

این امکان وجود دارد که فورج آلیاژ به دلیل وجود سازنده ها اگر غیر ممکن نباشد، سخت خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *